6. Ochrana životního prostředí a podniky

Dlouhou dobu nebyl vliv výroby na životní prostředí znát, protože životní prostředí se dokázalo do určité míry s negativními dopady podnikových činností vypořádat samo.

Ochrana životního prostředí zahrnuje činnosti, jimiž se předchází znečišťování nebo poškozování životního prostředí, nebo se toto znečišťování nebo poškozování omezuje a odstraňuje. (Česko, 1992)

Znečišťování životního prostředí je vnášení takových fyzikálních, chemických nebo biologických činitelů do životního prostředí v důsledku lidské činnosti, které jsou svou podstatou nebo množstvím cizorodé pro dané prostředí.

Poškozování životního prostředí je zhoršování jeho stavu znečišťováním nebo jinou lidskou činností nad míru stanovenou zvláštními předpisy. (Česko, 1992)

Průmyslové podniky by měly ochranu životního prostředí klást na jedno z předních míst žebříčku svých priorit. Nejenže by měly podniky plnit nařízení státu v této oblasti, ale měly by přistoupit k zavádění dobrovolných aktivit nad rámec povinností daných zákonem, které vedou k aktivnímu přístupu k ochraně životního prostředí.