9. Vliv spotřeby a výroby na životní prostředí

9.1. Udržitelná spotřeba a výroba

Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je koncept, který hledá řešení základního konfliktu, se kterým se všichni setkáváme v našem každodenním životě: chceme produkty, které nám nabízí moderní společnost, ale nechceme negativní dopady na kvalitu našeho života, které jsou při zajišťování těchto produktů generovány (znečištění, nedostatek prostoru, negativní zdravotní a sociální jevy apod.).

V kontextu uvedeného můžeme USV definovat jako produkci a používání služeb a výrobků, které uspokojují základní potřeby společnosti a zlepšují kvalitu života, zároveň však minimalizují spotřebu přírodních zdrojů, používání toxických látek, produkci odpadů a škodlivin v průběhu jejich celého životního cyklu tak, aby nebylo ohroženo uspokojování potřeb budoucích generací. (Dobeš, 2008)

Dříve problém nechtěných dopadů ekonomických aktivit řešil stát, který odpovídá za vytváření zdravých životních podmínek. Soustředil se přitom na regulování výrobních procesů a byl v tom velmi úspěšný – množství i nebezpečnost produkovaných odpadů a znečištění vypouštěného podniky se tímto přístupem podařilo podstatně snížit.

Na druhé straně jsou dnes podniky v této oblasti „přeregulované“ a často realizují neproduktivní nápravná opatření tam, kde by byla pro ně i pro společnost přínosnější prevence. A právě prevence je jedním ze základních principů USV.

Uplatňování postupů udržitelné spotřeby a výroby (USV) vede k žádoucí maximalizaci pozitivních a minimalizaci negativních dopadů ekonomických aktivit na zájmy lidí, tedy k naplnění našeho společného cíle. Pro podnikatelské subjekty přestavuje USV nástroj konkurenceschopnosti, který jim přináší snížení nákladů a rizik podnikání, ale i rozšíření trhu a/nebo nové podnikatelské příležitosti. (Dobeš, 2008)