3. Vlákna a nitě k výrobě koberců

Každý vlákenný materiál svými negativními nebo pozitivními vlastnostmi ovlivňuje požadavky kladené na podlahové textilie, volbu výrobní technologie, kvalitu, celkový vzhled, vhodnost použití a nakonec i cenu hotového koberce. Typ použitého vlákna je důležitý pro posuzování kvality výrobku, stejně jako je výška nebo hustota vlasu či výrobní technologie.

 Přírodní vlákna

Typickými materiály pro hladké tkané koberce jsou hrubší přírodní materiály, jako je juta, sisal nebo kokos. Kokosová vlákna se používají k výrobě kobercových běhounů, protože mají vysokou odolnost proti oděru. Kokosová vlákna jsou poměrně tvrdá. Další jejich vlastností je odolnost proti vodě a také jsou přirozeně antibakteriální.

Z přírodních vláken je nejčastěji na vlasové a smyčkové koberce používána hrubší vlna pro své dobré vlastnosti jako je pružnost, mechanická odolnost a částečná odolnost proti ohni. Často se vlna směsuje se syntetickými vlákny. Negativní vlastností vlny je možnost napadení moly, ve vlhkém prostředí i mikroorganismy nebo plísněmi.

ČSN EN 14215 uvádí materiál z přírodních vláken ve vlasu takto: střižní vlna, vlna, zvířecí srst, bavlna, kokos, sisal, hedvábí, mořská tráva, juta.

 Chemická vlákna

Chemická vlákna se používají k výrobě podlahových krytin běžně. Používají je jak syntetická, tak i z přírodních polymerů. Chemická vlákna jsou zabudovaná již standardně téměř ve všech celoplošných podlahových krytinách. Používají se jak klasická vlákna, tak vlákna bikomponentní, tvarovaná nebo profilovaná.

Ze syntetických vláken je nejpoužívanější polyamid. Má dostatečnou mechanickou odolnost, pružnost a dobře se zotavuje po zatížení. Zvyšuje se používání polypropylénových vláken, zejména díky jejich výhodné ceně. Jsou vyráběna i speciální modifikovaná vlákna polypropylénu s řadou vlastností vhodných pro výrobu koberců. Mechanická odolnost a schopnost zotavení je však nižší než u polyamidu. Používá se pro výrobu podkladových vrstev podlahových krytin a také pro výrobu koberců do vlhkých míst, protože vůbec nepřijímá vlhkost. Polyester má nižší pružnost a schopnost zotavení, má dobré mechanické vlastnosti, ale při tření vláken vzniká elektrostaticky náboj. Polyakrylonitril svým omakem nejvíce připomíná vlnu, má však výrazně nižší mechanickou odolnost i schopnost zotavení a jeho hořlavost s unikáním nebezpečných plynů (kyanovodíku) omezuje jeho použití ve veřejném sektoru.

Vlákna z přírodních polymerů (např. viskóza) se používají do vlasového povrchu koberečků, které nebudou významně zatěžované. Takovéto dekorační koberce lze i prát. Vlas ovšem většinou je zmačkaný a velmi rychle se špiní.

ČSN EN 14215 uvádí užívané chemické materiály ve vlasu takto: polyamid, polyamid6.6, akryl, polyester, polypropylen, polyvinylchlorid, viskóza a papír.

Nitě k výrobě podlahových krytin

Nejen vlastnosti vláknen mají vliv na konečné vlastnosti podlahové krytiny. Velmi důležitá je i struktura nití používaná k vyvazování vlasových koberců nebo struktura nití u smyčkových koberců nebo všívaného vlasu. U vyvazovaných koberců se někdy používají jen urovnaná vlněná vlákna bez jakéhokoliv zákrutu, tedy ve formě přástu. Pro hedvábné koberce se používají gréžové nitě získané z většího počtu kokonů (10 - 40). Pro klasické vlněné koberce smyčkové nebo vlasové jsou používány zejména hrubší mykané příze jednoduché nebo dvojmo skané. U všívaných koberců se využívají především tvarované kabílky ze syntetických nekonečných vláken. Pro koberce typu scroll se využívají dvojmo až trojmo skané nitě s vysokým počtem zákrutů. Není výjimkou používání efektních nití, žinylek nebo textilních pásků - tyto nitě se však využívají zejména pro koberce dekorační.Viz obr. dekorační kobereček

efektní nitě na dekoračním koberečku   nitě na scroll koberci

obr. Dekorační kobereček                                 Překroucené nitě