5. Jednoduché, tkané koberce hladké

Jednoduchými vazebními technikami jsou tkány koberce nesoucí název podle základních surovinových materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. To jsou např. koberce jutové, sisalové a kokosové. Jsou většinou tkány na jednoduchých kobercářských stavech v různých vazbách plátnových, rypsových nebo keprových. Nejčastěji se tyto koberce tkají jako běhouny. Tyto koberce jsou oboustranné.

 kokosový hladký koberec - běhoun       jutový koberec hladký

          Kokosový koberec                              Jutový koberec

Na jednoduchých stavech se také  jednoduchou tkací technikou zpracovávají textilní odpady (úzké pruhy textilií nebo odstřižené okraje tkanin). Tyto běhouny se vyrábí v šíři do 70 cm. Výjimnkou nejsou ani koberce tkané z papíru. Úzké pruhy papíru jsou stočené do formy délkové textilie a pracuje se s nimi jako s běžnou osnovní nebo útkovou nití. Papírové koberce jsou vždy opatřeny úpravou proti hoření.

koberce z papíru

 Papírový koberec

Kelim (též kilim) je název pro jednoduché perské koberce, závěsy a přehozy, ručně tkané technikou pravých gobelínů.  Kelim  je hladký bezvlasý oboustranný koberec, který má jednu osnovu. Útky zcela zakrývají osnovní nitě a bohatě vzorují. Dostava útku je větší než v osnově. Vzory jsou zpravidla geometrické obrazce. K zamezení větších mezer po osnově jsou delší přímé barevné linie jen ve směru útku a v šikmém směru. Typické pro kilimy jsou klikaté čáry, klikaté rozhraní dvou barev. U útků klasických kelimů často převládá červená, hnědá a černá barva.  

kelim - koberec  kelim detail   kelim detail2

obr. ukázka kelimů

Kelim lze tkát na rámu i na stavu. Na rámu se tká podle návrhu a technického výkresu stejným způsobem jako kelim tkaný na stavu. Při tkaní složitého kelimu a střídání několika útků různé barvy prošlupu musí být vytkávaný tvar předkreslen na papíře. Papír se podkládá pod napnuté osnovní nitě a předkreslené kontury jsou vodítkem pro vytkávání vzoru. Ručně se tkají kelimy na ručních stavech gobelínovou technikou. Strojově tkané kelimy jsou ve vazbách plátnových nebo rypsových.

Konečná úprava kelimů tkaných na rámech je stejná jako u kelimů tkaných na stavu. Kelim se začistí, uvážou a sestřihnou se třásně a koberec se napaří.