7. Prutová technika tkaní koberců

Prutovou nebo také bruselskou technikou (název podle místa vzniku této techniky) se tkají koberce buklé, velurové tedy smyčkové (tažené) a s hladkým vlasem (velurovým povrchem). Prutovou technikou lze vyrábět vzory taženého a řezaného vlasu střídáním vkládaných průtů hladkých a řezných. Názvy těchto koberců se vztahují k jejich vlasovému povrchu.

      buklé koberec                              buklé a velur                                                                                        

               buklé koberec                                                       kombinace smyček a vlasu

Speciální vazbou provazování tří útků se tkají koberce wiltonské, které mají velurový povrch. Tyto koberce se tkají na prutových tkacích strojích, které mají speciální ústrojí pro zatkávání a vytahování kovových prutů. Pruty mohou být hladké, které po vytažení vytváří na lícní straně smyčky (tažený vlas) nebo zakončené nožem, které při vytahování zároveň smyčky rozřezávají a vzniká tak vlas řezaný. Prutovou technikou lze vyrábět smyčkové koberce typu buklé, vlasové koberce s řezaným vlasem typu velur a vlasové povrchy vzorované pomocí smyček a řezaného vlasu.

Buklé koberce mají povrch tvořený taženými smyčkami. Mají tři základní osnovy (základní = vaznou, výplňkovou a vlasovou) a dva útky. Buklé koberce mohou být jednořádové (jedna vlasová osnova) nebo víceřádová (více barevných osnov).

buklé schéma v řezu

Řez kobercem buklé  (ČSN ISO 2424, 2008)

1 – tažný prut,  2 - osnova vlasová tvořící smyčky, 3 – podklad - osnova vazní,

4 –výplňková osnova,  5 – další výplňková osnov, spodní,  6 -  podklad útek, 

 

 Velurové koberce mají hladký vlasový povrch, tvořený řezanými smyčkami. Jsou to vlastně osnovní plyše vyráběné bruselskou technikou na prutových stavech. Výška vlasu se pohybuje od 3 do 8 mm, podle tloušťky zatkaného prutu. Tyto koberce se také nazývají wiltonské, podle své trojútkové vazby.

 prutová technika řezaný vlas

Podélný řez wiltonským kobercem (ČSN ISO 2424, 2008)

1 – řezný prut,   2 – rozřezaný vlas,  3 - osnova vazní,

4 - osnova výplňková, 5 – výptlňková osnova  spodní, 6 – vazní útek

 wilton řezaný plyš

vzhled vzorovaného koberce s řezaným vlasem

Označení tohoto typu koberce pochází od jména městečka Wilton v jihozápadní Anglii. Wiltonský plyšový koberec se vyznačuje krátkým, řezaným a hustým vlasem, vlasová osnova se zatkává až v pěti barvách. V 21. století se s wiltonskými koberci tkanými v různých zemích na mechanických prutových tkacích strojích  vybavují většinou luxusní hotely.