9. Netkané podlahové krytiny

Vpichované koberce hladké patří k nejlevnějším podlahovým textilním krytinám. Jejich výroba je nesrovnatelně rychlejší, než u klasických koberců. Vyrábí se jednou operací na jehelném zařízení. Princip výroby spočívá ve vzájemně propletených vláknech rouna pomocí speciálních vpichovacích jehel. Do spodního podkladového rouna jsou používány odpadové textilní materiály. Vrchní rouno, jehož vlákna jsou vpichována do podkladového rouna, je z kvalitnějších materiálů. Z rubové strany se zatírají a tuží.

   vpichovací jehly

 

obr. Klasická vpichovací jehla a jehla vidličková (pro smyčky) výrobce Groz-Beckert

vzhled vpichovanou textilií

obr. schematický řez vpichovanou textilií

 

Vpichování smyčkové

            Princip výroby je stejný jako u vpichování hladkých podlahových krytin. Vpichuje se však jinou speciální jehlou, tzv. vidličkovou. Smyčky vláken z vrchního rouna jsou vidličkovou jehlou protaženy (protlačeny) na druhou stranu textilie, kde tvoří smyčkový povrch budoucí podlahové krytiny. Pomocí volené hloubky vpichu lze tyto textilie barevně vzorovat.

 

Chemicky pojené podlahové textilie

 

1. Lepené podlahové krytiny vznikají lepením různých vlákenných materiálů, lepí se na podkladovou textilii. Jednoduché koberce vznikaly nalepením jednotlivých nití hustě vedle sebe na podkladovou textilii.

2. Chemicky pojené koberce s řezaným vlasem se vyrábí obdobně jako dvojplyš, ale vlasová osnova se na podkladovou textilii lepí, po vytvrzení pojiva se řeže – vzniká lepený koberec s velurovým povrchem

 lepený velur

obr.  Schéma výroby chemicky pojeného koberce s vlasem

1 – vlasová osnova, 2 – podkladová textilie, 3 – vtlačování vlasové osnovy do pojiva, 4 – sušící komora, 5 – rozřezávání osnovy a vznik vlasu,

6 – hotová podlahová textilie

 

 schéma smyčkové podlahové krytiny lepené

obr. Schéma pojeného koberce smyčkového

1 - vlasov osnova, 2 - pojivo, 3 textilie (nosič pojiva)