8. všívané

Všívání patří do netkaných technologií, ale protože všívané koberce jsou nejrozšířenějším druhem koberců, je jim věnovaná samostatná kapitola. Technologie všívání je označována jako „tufting“. Většinou jsou vyráběné jako metrové zboží. Pro celopodlahové krytiny se vyrábí v šířích, 2, 3 nebo 5 metrů. Vlas se všívá do základní tkaniny, která může být zhotovena z juty, z polypropylénových pásků nebo jiných materiálů, např. netkané textilie. Vlastní všívání probíhá tak, že základní textilie se vede ke všívacímu zařízení, kde jsou v jehlovém rámu uloženy jehly s navlečenými vlasovými nitěmi (tvarovaný většinou polyamidový nebo polyakrylový kabílek). Jehlový systém propichuje tlakem jehly nosnou, základní textilii na opěrném stole. Vlasové nitě jsou zachyceny háčkem pod jehlou a vytvoří se tak smyčka. Po vytažení jehly z nosné textilie se textilie posune o určitou délku a celý proces všívání se opakuje. Výška smyčky je řídí podávací rychlostí vlasové nitě. Vlasový povrch všívaných koberců může být smyčkový ze stejně vysokých smyček nebo z různých velikostí smyček. Všíváním lze vyrábět povrchy vlasové, tj. z rozřezaných smyček nebo vlasové povrchy kombinované ze smyček a střiženého vlasu. Pro výrobu všívané podlahové textilie s řezaným vlasem jsou háčky pod jehlami opatřeny řezným nožem.

schema tvorby - smyčka všívaného koberce

Obr. Princip tvorby smyčkového vlasu všíváním

 1 - jehla, 2 - háček, 3 - podkladová textilie, 4 - vlasová nit, 5 - smyčka,

 

obr. Princip tvorby smyčkového a řezaného vlasu všíváním

1 - jehla, 2 - háček, 3 - podkladová textilie , 4 - vlasová nit, 5 - smyčka,

6 - řezaný vlas, 7 - nůž

 

Nízká smyčka všívaného koberce bývá většinou potištěná a využívá se také u speciálních zátěžových koberců, kde i hustota smyčky je velmi vysoká vysoká.

 

Vyšší smyčka se používá na bytové koberce. Variantou tohoto typu všívaného koberce je typ užitného povrchu koberce frizé (ČSN 2424), který se často uvádí jako tzv. SCROLL. Norma (ČSN 2424) uvádí doslova, že: "friizé je koberec z vlasové příze s vysokým počtem zákrutů, čímž se vytvoří na užitném povrchu upraveného koberce efekt smyčkování nebo zkadeřeni". Scroll je v doslovném překladu svitek. Místo tvarovaného jednobarevného kabílku se všívá silná dvojmo skaná niť (s předem zafixovaným zákrutem), velmi často v barevném provedení muliné (dvě nebo více seskaných různě barevných nití)

frisé - scroll

 vzhled užitné vzrstvy koberce frizé = scroll

Střídání smyčkového a vlasového povrchu se v anglické verzi nazývá cut- loop. Pomocí stříhané a tažené smyčky se vatváří časlo vzorování užitného povrchu koberce.

 cut - loop schéma

 cut-loop (chéma)

Střídání velkých a malých smyček je ve výrobě všívaných koberců velmi časté, nazývá se berber.

 berber

vzhled berberských smyček - nestejně vysoké smyčky

Všechny všité smyčky jsou konečnou úpravou povrchu rozřezány – vzniká velurový povrch, nazývaný také cut-pile.

 plyšový koberec a mimino

 měkké plyše povrchy neublíží ani nejmenším

Všívané koberce jsou celkově před dokončením velmi měkké. Základní textilie, do které je všíván vlas musí být prostupná pro jehlu. Proto se v rubu koberce používá dalších sekundárních vrstev nebo zátěrů, které slouží jednak k zafixování smyček, tak k samotnému vyztužení vlastního koberce. "Tento sekundární podklad může být textilie, pryž nebo pěna připojená nebo přilepená ke spodní straně primárního podkladu" (ČSN 2424) Jako sekundární textilie jsou používané perlinkové tkaniny, jutové tkaniny nebo vpichované netkané textilie (plstěný podklad). Podkladem může být také prostý zátěr, který fixuje z rubu upevnění vlasu. Tohoto zátěru se používá např. u všívaných koberečkových setů do koupelen. Z netextilních materiálů se používá nanesení plastu nebo pryže. Pěněná polyuretanová podkladová vrstva činí výsledný koberec velmi pružný, ale pěna se časem láme, rozpadá a vyprašuje. Některé vrstvy podkladu mohou mít speciální vlastnosti. Např. reliéfní podklad, který má protikluzní účinek nebo nepropustný podklad, který nepropustí žádnou kapalinu.