1. Ložní prádlo

 

 

Do bytového textilu patří všechny textilní výrobky každodenní potřeby. I v případě, že v obytných prostorech nejsou koberce, záclony ani dekorační textilie, vždy v koupelně a ložnici textil bude zastoupen.

Ložní prádlo a přikrývky každý z nás používá denně. Zdravý člověk až třetinu života prospí, u nemocných lidí je to mnohem více času. Pokusme se definovat, co vše ke spánku patří. Kulturní člověk spí na posteli s matrací. Na matraci se klade chránič matrací. Většinou vyroben textilními technologiemi z nejrůznějších textilních surovin. Další vrstvou pro každodenní spaní je prostěradlo, které se pravidelně udržuje praním. Opět i prostěradlo je vyrobené různými textilními technologiemi z nejrůznějších textilních vláken.

Neméně důležitou součástí každodenního odpočinku jsou přikrývky a polštáře. Pro lepší vzhled a samozřejmě pro udržování čistoty je téměř nutností používat ložní prádlo.  Ložní prádlo nemá jen praktický účel. Často se klade důraz na estetiku. Postel včetně ložního prádla je často výtvarným elementem a vytváří příjemnou nebo i erotickou atmosféru. Víme jaké ložní prádlo bude pro nás to nejlepší? Existuje celá řada textilních plošných textilií z nejrůznějších typů vlákenných surovin. Poslední dobou se diskutuje o výhodách a nevýhodách přírodních a syntetických vlákenných surovin. Záleží na každém jedinci, co mu lépe vyhovuje, co upřednostňuje. Záleží na zvyklostech, zdravotním stavu i dalších okolnostech.

Ložní prádlo se šije v nejrůznějších velikostech a celou řadou různých systémů uzavírání cích a polštářů. Ty nejčastěji používané budou uvedeny v následující kapitole.