2. Stolní prádlo

Z historie kultury stolničení

         Hezky prostřený stůl v žádném případě není vynález naší doby. Již od doby, kdy člověk objevil oheň, a tím v širším slova smyslu i radost ze stolování, se vyvíjela po tisíciletí v každé zemi a v každé epoše rozdílná kultura stolování. K této kultuře patří zvyky spojené s jídlem a pitím podobně jako způsoby, jak upravit stůl. Historie kultury stolování je velmi stará. Nástěnné malby z Egypta a výjevy na řeckých vázách přinášejí první spolehlivé poznatky o kultuře stolování.

Ve střední Evropě ještě v 8. století neexistoval u mnohých dvorů ubrus ani talíř. Neexistovaly ani  misky na omývání prstů nebo ubrousky.

         Ubrusů se používalo od 15. století, umělecky nařasené sahaly téměř k zemi. Zpočátku si položili hosté převislý okraj ubrusu na kolena a používali ho k očištění prstů a úst. Později sloužily tomuto účelu zvláštní ubrousky, jež podle etikety měly ležet přes rameno nebo přes levou paži. Ubrousky se často parfémovaly a předehřívaly. Po každém chodu se vyměňovaly.

Na rytířských dvorech v 16. století  se stávaly korunovace, svatby a narozeniny vítanou příležitostí k hodokvasu. Péče byla věnována nejen mnoha podávaným chodům, ale i vyzdobení jídelních sálů a s nimi i jídelních stolů. Stolovací kultura sedláků však byla jen skromná, podmíněná nuznými podmínkami jejich života. Jídelní náčiní  a příbory se vyráběly po dlouhou dobu ze dřeva, ubrus byl olemován tkanou  nebo vyšívanou obrubou. Pro chudý lid měl textilní ubrus na jídelním stole téměř pohádkový význam

         Doba biedermeieru je jednou z významných epoch v kultuře stolování. Kulatý stůl  tvoří střed salónu. Na stolech  se objevují bohaté kytice květin, svícny, nádobky s octem, solí a pepřem. Ubrusy jsou bohatě vytkávané nebo  vyšívané, ale i háčkované nebo paličkované.

         Průmyslová výroba v 19. století  významně ovlivnila výrobu textilu. Tkané ubrusy  a ubrousky se zlevnily a staly se běžnou potřebou při stolování všech společenských skupin. I dnes je stolování jednou z každodenních záležitostí všedního i svátečního dne. K tomu, abychom vyjádřili slavnostní příležitost se krom klasických jídel věnuje i nemalá pozornost k úpravě stolu, dekoraci, použitému nádobí a textiliím, které jsou na slavnostních tabulích. Těmito textiliemi jsou nejrůznější ubrusy, ubrousky či prostíraní.

 

Ubrusy

Podle účelu použití se dělí na denní, zahradní a příležitostní.

  • Denní ubrusy nemají jen funkční význam zakrytí jídelního nebo jiného stolu v bytě, každodenně užívaného, ale mají působit dekorativně a v souladu s ostatním bytovým zařízením.Na denní ubrusy jsou kladeny vyšší nároky na údržbu, tj. na časté praní.
  • Na zahradní ubrusy jsou kladeny nároky zejména na jednoduchou údržbu.
  • Příležitostní ubrusy jsou tématicky orientovány. Nejčastější téma jsou svátky velikonoční nebo vánoční, ale mohou být ubrusy pro speciální účely jako je svatba, narozeniny apod.

Ubrusy se vyrábí jednobarevné i pestré, bez vzoru i s bohatým zdobením v ploše nebo jen v borduře. Některé ubrusy jsou opatřeny vzorovým obšitím kraje, tzv. festonováním. Ze tkaných materiálů se na ubrusy používá nejčastěji damašek, veba, grádl, činovatina, ale i jiné typy textilií, většinou bavlněných nebo lněných. U ubrusu se oceňuje nejen kvalita materiálu, krása vetkaného vzoru, hodnota výšivky, ale nejvyšší hodnotou zůstává vždy jeho čistota.

lněný ubrus a prostírání (www.Siulas.com)

obr. lněný ubrus žakárový s prostíráním (www. Siulas.com)

Rozměry ubrusů. Záleží na velikosti stolu. Záleží na výšce židlí. Podle odborné literatury má ubrus na jídelní stůl přesahovat o 30 cm na každé straně. Jednodušší pravidlo na správnou velikost ubrusu je podmínka, aby ubrus nezasahoval do sedací části židle. Pokud hovoříme o 30 cm přesahu, pak na čtvercový stůl o rozměrech 80 x 80 cm bude tedy zapotřebí ubrusu o velikosti 140 x 140 cm. Na kulatý stůl o průměru 90 cm použijeme ubrus o průměru 150 cm.

Na dřevěné desky stolů se pod ubrus umisťují meltony, které jsou pevně přichyceny ke stolu. Meltony jsou zaplstěné silné vlněné tkaniny s uhlazeným vlasovým povrchem. Hoteliér tento druh tkaniny nazývají molton nebo také multon. Tyto tkaniny zabraňují nadměrnému hluku při manipulaci se servírovacím nádobím, zabraňují stržení ubrusu a také zvyšují tepelnou izolaci. Tyto textilie jsou dnes nahrazovány levnějšími netkanými textiliemi ze syntetických materiálů, většinou vpichovaných. Do meltonu se pomocí špendlíků také mohou řasit tzv rautové zástěry.

rautový stůl spona na upevnění rautové zástěry

obr. rautový stůl a spona k upevnění rautové zástěry

Rautové zástěry dnes bývají většinou z polyesterových tkanin v plátnové vazbě nebo saténů. Profesionální firmy rautové zástěry šijí již s nařasením a na stoly se uchytávájí pomocí spon se stuhovým uzávěrem (suchým zipem).

Ubrusy plastové hladké nebo s krajkovým vzorem se používají zejména pro společné stolničení s malými dětmi. Dominantní je jejich snadná údržba, většinou stačí pouze setření. 

Papírové ubrusy mají velmi malou životnost. Používají se k jednorázovému účelu (piknik pod širým nebem). Jsou z papíru nebo  z netkaných textilií. Takové ubrusy jsou však vždy jen jednoúčelové, nevyžadují tedy žádnou údržbu. Po hostině se jednoduše vyhodí.

Ubrousky

Nemalou roli ve stolování mají i ubrousky. Velké čtvercové ubrousky minulých dob ustoupily menším. Ty se dají dobře složit a vyniknou dobře i při anglickém prostírání. K slavnostnímu pohoštění se skládají do zvláštních obrazců, pro běžné stolování se kladou úsporně složené na talíř nebo na levou stranu talíře. Jsou potřebnou součástí stolování. Nikdy nemají  být  příliš naškrobené. Ubrousky jsou většinou ze stejného materiálu jako ubrus. Jsou hladké, olemované, s ažurou nebo s jiným textilním zdobením. Slouží nejen k otírání úst po jídle a před pitím, ale i k dekoraci stolu. I když v současné době je široká škála výběru ubrousků papírových, tkaný textilní ubrousek dodává ten správný vzhled slavnostní tabuli. Pokud jsou barevně sladěné, mohou se použít ubrousky tkané i papírové najednou.

 

Anglické prostírání

Tento způsob prostírání vznikl ve snaze dát vyniknout kráse leštěné desky stolu. Známe je též jako úsporné prostírání. Na stole není velký ubrus, ale místo něj se prostírají ubrousky z textilních i netextilních materiálů jako např. lýkové nebo plastové. Tkané anglické prostírání může být jednoduché, ale i vyšívané, zdobené krajkou, našitou stuhou nebo monogramem. Toto prostírání je vhodné pro běžné denní stolování.

 

Stolní soupravy

Stolní soupravy ulehčují výběr a kombinace ubrusů a tkaných ubrousků. Většinou se skládají z velkého ubrusu a ubrousků nebo ze sady anglického prostírání a ubrousků. Oblíbenou stolní soupravou je klasický ubrus s napronem ve stejném vazebním provedení, ale jiném odstínu nebo ve stejném odstínu, ale s jinou textilní vazbou. V  případě využití různých vzorů, barev i materiálů je skutečně nespočet možností, jak designově upravit jídelní stůl.

 napron ze Stylexu

Obr. Stůl  s  ubrusem a napronem (Stylex)

Napron je menší, většinou čtvercový ubrus, který se klade na hlavní ubrus. Ke kulatým ubrusům jsou elegantnější kulaté ubrousky. Vše v soupravách je ze stejného materiálu, ve stejném barevném ladění, stejně vzorováno nebo olemováno. Jednotlivé díly soupravy lze kombinovat se samostatnými kusy stolního prádla nebo používat samostatně. Napron se často využívá v restauracích k rychlé údržbě čistoty, kdy se jednoduše vymění jen napron a hlavní ubrus zůstáva na stole. Naprony se jako dekorace používají i na úpravě rautových stolů. Některé naprony jsou k jednomu použití z netkaných textilií.

Napron na párty stolu

 Obr. rautový stůl s rautovou zástěrou a barevným napronem

Utěrky

Utěrky jsou stále nezbytným textilním doplňkem kuchyní, přestože se dnes nádobí myje i suší v myčkách na nádobí. Klasické utěrky jsou vyrobeny ze savých materiálů jako je bavlna a len. Bavlněné utěrky dobře sají, ale na skle zanechávají úlomky vláken. Len je ideálním materiálem na utěrky určené k čištění stolního skla. Pololněné utěrky mají v  osnově lněné příze a útek je z bavlněných přízí.

utěrky kuchyňské

obr. klasické kuchyňské utěrky

Utěrky jsou tkané hladké, přetkávané, vzorované vazebně nebo s nízkým smyčkovým vzorem. Utěrky mohou být pestře tkané nebo potištěné. Jsou čtvercové nebo obdélníkové. Dárkové utěrky bývají vyšívané nebo s natištěným kalendářem.