1. Ložní prádlo

1.1. Typy textilií pro ložní prádlo

Ložní prádlo se stává nedílnou součástí bytového interiéru. Pomáhá ho dotvářet, v jistém směru i oživovat. Správným výběrem lze modernizovat zařízení našich ložnic či bytů. Při výběru jsou důležité některé užitkové vlastnosti jako savost, odolnost v oděru, stálobarevnost a v neposlední řadě i požadavek na rychlou a snadnou údržbu. Nezapomeňme, že člověk stráví třetinu svého života spánkem.

Kromě funkčnosti ložního prádla jsou kladeny požadavky i na estetický vzhled, který se odráží ve vzorování a barevnosti ložního prádla téměř tak rychle jako v odívání. V nedávné době se označovalo ložní a stolní prádlo souhrnným názvem „bílé zboží“. To z toho důvodu, že se tento sortiment vyráběl převážně v bílé barvě, z přírodních surovin jako je bavlna a len. Dnes se používá kromě přírodních materiálů i chemických vláken. Bílé ložní prádlo je výsadou pro luxusní hotely. Lepší hotely mají přímo definovanou textilii nejen v barvě, ale i dalších parametrech (použitá vlákna, nitě, vazby, úpravy). Běžní spotřebitelé v domácnostech  využívají více pestré povlečení, většinou s vytkaným (damašky) nebo natištěným (veby) vzorem.

Převážná většina tkanin pro ložní prádlo se u nás se vyrábí ze 100% bavlny.  Z chemických vláken se používá polyamid, polyester a viskóza. Každá z těchto surovin má specifické vlastnosti, které se projevují v hotovém výrobku při jeho užívání. Bavlna jako standardní surovina pro ložní prádlo je velmi příjemná na omak, dobře saje, při dotyku vyvolává pocit tepla. Výrobky z bavlny jsou splývavé, mohou se vyvářet, dobře se žehlí,  mandlují a kalandrují. Při stálém používání bavlněného ložního prádla se tvoří v ložních prostorech typický bílý prach, který je tvořen z úlomků vláken a škrobu. Len má oproti bavlně značně tužší vlákno, výrobky z něj jsou méně splývavé a mají chladivý omak. Ložní prádlo ze lnu má vysokou pevnost a výbornou odolnost v oděru, ale také vysokou mačkavost. Lněné zboží lze bělit a vyvářet, žehlit se musí vlhké při vyšší teplotě. Viskózové vlákno má vyšší savost než bavlna, je však také mnohem více mačkavé. Ložní prádlo z mačkavých materiálů jako je bavlna nebo len se často opatřují nemačkavou nebo nežehlivou úpravou. Výrobky z viskózy jsou splývavé, mají chladivý omak, jsou často i citelně těžší než klasické bavlněné. Schopnost odolávat oděru je malá. Při praní je třeba postupovat šetrněji, protože pevnost viskózy za mokra výrazně klesá. Snadno se žehlí. Polyester a polyamid mají vysokou trvanlivost a tvarovou stálost, tzn., že se téměř nemačkají. Mají dobrou schopnost oděru, ale téměř žádnou savost. Výrobky z těchto vláken se perou  a žehlí při nižších teplotách. Při častém užívání se v důsledku  fibrilace vláken při oděru vytváří nevzhledné žmolky.

Pro lidi trpící kožními nemocemi je lékaři doporučováno ložní prádlo vyrobené z přírodního hedvábí. Z něj se vyrábí nejen přikrývky (vlastní náplň i obal), ale i povlečení. Výrobky z přírodního hedvábí jsou však cenově na vyšší úrovni, patří k luxusním výrobkům. Hedvábné povlečení vyžaduje šetrnou údržbu. 

Ložní prádlo je převážně tkané. Vyrábí se ve vazbách plátnových, atlasových i vaflových, méně ve vazbách keprových a krepových. Kromě tkanin se vyrábí i pletotkaniny, které však zaujímají jen mizivou část v celkové výrobě metráže pro ložní prádlo. Pleteniny se v ložním prádle uplatňují jako jednolícní zátažné nebo pletené smyčkové zboží, ze kterých se prodávají již konfekčně zpracovaná vypínací prostěradla.  Na luxusní povlečení se používají  interlokové pleteniny (nazývané jersey), které jsou mercerované a potištěné.

Typy textilií pro ložní prádlo 

Kanafas

Kanafas v původní podobě byla hrubší tkanina v plátnové vazbě z bavlněných nebo lněných přízí. Charakteristický znak kanafasu byly pestré podélné barevné pruhy. Méně často byly toto proužky a pruhy přetkávané. Dnešní kanafasy vynikají právě drobným károvaným vzorem, někdy také označovaným jako vichy káro. Moderní kanafasy jsou již jemnější, ve vzoru mají čtverce až několik desítek centimetrů velké v různých pastelových odstínech, klasické kanafasy v barvách červené, modré, růžové nebo fialové nejčastěji v kombinaci s bílou. Kanafas je oblíben také jako dekorační tkanina, zvláště k zařizování stylových interiérů.

  kanafas - pruhy  kanafas - detail

obr. ukázka kanafasů

Damašek

Damašek je tkán v husté dostavě osnovních i útkových nití v atlasových vazbách. Klasický bavlnářský damašek je mercerovaný. Pro připomenutí: mercerace je působení louhu sodného a současného napínání bavlněné tkaniny, která se tím stává  pevnější, lesklejší a má větší afinitu k barvivům.  Damašek pro ložní prádlo se tká v bílé barvě nebo v jemných pastelových odstínech. U damašků se používají bohaté žakárové vzory, nejčastěji květinové nebo velkoplošné, geometrické. Typický je příjemný lesk odlišný v půdě a vzoru. U damašků se mohou také používat ažurové motivy. V místech ažury při povlečení přikrývky prosvítá barva sypkoviny nebo barva přikrývky. Damašek se vyrábí z nejjemnějších bavlněných česaných přízí, z přízí lněných, nebo směsových. Patří mezi nejkvalitnější lůžkoviny používané na povlaky. Čistě bavlněné damašky jsou chemicky upravovány a kaladrovány, čímž získávají charakteristický lesk a hedvábný omak. Objevují se i tištěné imitace damašků, kde je na základní lesklou tkaninu natištěn matný bílý vzor.

 damašek - výrobce Veba Broumov      damaškové povlečení bílé  

obr. damaškové povlečení

Africký damašek

Speciálním typem damašku je výrobek, který se v ČR vyrábí a vyváží se do Afriky. Obecně je nazýván také africký brokát, ale s klasickým brokátem mnoho společného nemá. Jedná se o damašky, které jsou vyrobeny z velmi jemných česaných bavlněných přízí (8 tex) a s velmi vysokou dostavou osnovních i útkových nití. Protože je tento typ damašku určen určen pro africké země, žakárové vzory jsou založeny na afrických motivech. Žakárová tkanina se merceruje a provádí se na ni  navíc efekt chintz. To znamená kalandrování hladkým válcem za účelem dosažení vysokého lesku tkaniny. V afrických zemích se tento damašek používá na výrobu oděvů.

africký damašek       

obr. využití afrického damašku na oděvy

Atlasgrádl

Tkanina typu atlasgrádl je charakteristická podélnými pruhy s odlišným leskem. Odlišný les je docílen tím, že osnova je většinou lesklá, bavlněná mercerovaná, útek není upraven a není tak lesklý. 

  atlasgrádl - povlečení                              atlasgrádl detail

obr. atlasgrádlové povlečení                                    obr. atlasgrádl - detail

Tká se nejčastěji z bavlněných přízí v atlasových vazbách, v pruzích provázaných střídavě osnovním a útkovým atlasem s využitím ostrého odvázání.  Většinou je atlasgrádl bělený nebo v pastelových barvách. Výjimkou nejsou pruhy šikmé. Atlasgrádl v bílém provedení se často používá v luxusních hotelech, kde použitým materiálem je převážně bavlna. Jako vlákenná surovina může být použita i viskóza, polyester nebo jiná vlákna.Pro atlasgrádl jsou typické vazební pruhy, nikoliv použitá vlákenná surovina.

Činovatina

Činovatní vzor je typický čtverci nebo obdélníky vytvořenými osnovní a útkovou vazbou, opět s využitím ostrého odvázání. Od tohoto vzoru vznikl zjednodušený název činovatina. Pro ložní prádlo se využívá činovatiny ze 100% bavlny, často bývá tato tkanina upravovaná mercerací. Činovatní tkaniny bývají výrobcem často řazeny k damaškovým textililím.

Krep

Krep je obecný název pro zvrásněné povrchy textilií. Krepy lze docílit při tkaní použitím krepových vazeb nebo krepových nití. U výroby krepů se využívá i různých zákrutů použitých nití (střídání S a Z zákrutů). Krepového efektu se docílí i různou srážlivostí použitých nití nebo různým napětím osnovních nití (dva osnovní vály s rozdílným bržděním). Krepový povrch je možné vyrobit i chemickými úpravami. Pro ložní prádlo se využívá zejména louhový krep.

Klasický bavlnářský krep (tzv. louhový) s podélnými různě širokými zvrásněnými proužky je docílen nanesením (potištěním) louhu sodného v pruzích, při současném napínání tkaniny. Na místech (pruzích) kde působí louh sodný, dojde k vysrážení (merceraci) bavlněných vláken, ostatní pruhy se nařasí, zvrásní do charakteristického povrchu louhového krepu. Protože bavlněná vlákna upravená louhem sodným mají větší savost, lesk, pevnost a také afinitu k barvivům (díky zvýšené savosti pojmou více barviva), bývá louhový krep nejdříve potištěn barevným vzorem a teprve pak  je potištěn louhem. Barevný vzor je tak stejně sytý v celé ploše.

louhový krep

obr. louhový krep s nepravidelně zvrásněnými pruhy

Louhový krep je oblíbený pro dětské ložní prádlo. Výhodou tohoto materiálu je, že se nemusí žehlit. Nevýhodou je, že jeho životnost je omezená, krep je totiž náchylný ke snadnému odření. Zvláště se odírá v místech, kde je bavlna bez chemické úpravy a zvrásnění vystupuje plasticky na povrch. Louhový krep je z tohoto důvodů určen spíše pro domácí použití.

krep gaufrovaný

obr. krep vytvořený gaufrováním na směsové tkanině bavlna/polyester - vrapování stejnoměrné

Podobného charakteru tkaniny, jako má louhový krep, se dosáhne i u směsových materiálů bavlna/polyester vytlačením zvrásněného povrchu pomocí razícího kalandru za příslušné teploty. Termoplastická polyesterová vlákna jsou tepelně zafixována a konečný vzhled je velmi podobný louhovému krepu. Ložní prádlo z těchto tkanin patří mezi levnější zboží. Často dochází užíváním ke žmolkování povrchu, způsobené fibrilací polyesterových vláken.

Povlakový satén

Saténové tkaniny jsou obecně  tkaniny velmi hladké,  hedvábně lesklé. Povlakový satén je satén přímo určený na povlečení. Vyrábí se z bavlněných nebo směsových přízí, je bělený nebo potištěný. Lesku je docíleno použitím vysoce jemných, česaných přízí, husté dostavy, hladkou osnovní atlasovou vazbou a mercerací. Tím získává satén nejen vyšší lesk, ale i pevnost, savost a vyšší afinitu k barvivů. Bavlněný satén se může také digitálně potiskovat, viz firma Matějovský. Saténové ložní soupravy se vyrábí s nežehlivou úpravou. Saténové soupravy nové generace jsou zhotovené z viskózového typu vlákna zvaného Lyocell ®, které má vysokou pevnost a savost vyšší jak bavlna. 

 saténové povlečení výrobce Veba Broumov

obr. saténové povlečení s digitálním tiskem

Satény pro ložní prádlo mohou být vyrobeny i z nekonečných nití, jako je přírodní hedvábí nebo syntetické multifily. Rozdíly jsou v lesku, vlastnostech i v ceně. Satény z polyesterového typu vlákna s obchodním názvem Trevira.CS se například používají v hotelových zařízeních s vysokým zabezpečením proti požáru. Polyesterový satén je hladký a má většinou vysoký lesk a značně klouže. Polyesterové povlečení bývá potištěno digitálním tiskem.

Přírodní hedvábí se používá na povlakové satény ve vyšší cennové kategorii, povlečení bývá v přírodních tónech a většinou jednobarevné. Toto povlečení je velmi příjemné na lidskou pokožku a je doporučováno lékaři pro lidi s kožními nemocemi nebo alergiemi. Nežmolkuje, nevytváří elektrostatický náboj, neulamují se konce vláken.

přírodní hedvábí na povlečení

obr. hedvábné ložní prádlo (cocoon silk)

Veba

Povlečení z veby patří k nejužívanějším materiálům. Veba je tkaná v plátnové vazbě, někdy hustší, jindy řidší. Kvalita veby záleží také na kvalitě použitých bavlněných vláken a na zpracování použitých nití. Veba (označovaná také jako prádlová veba) je bělená nebo barvená, nejčastěji však potištěná. Tmavšími potisky se často zakrývají vady samotné tkaniny. Veba je méně lesklá, než předchozí jmenované tkaniny, hladký povrch je docílen silným škrobením a kalandrováním.

Bavlnářský flanel

Flanelové povlečení nebo prostěradlo se používá na tzv. zimní období. Počesání flanelu z lícní, někdy i rubní strany vyvolává při doteku velmi příjemný a teplý pocit. Flanely jsou používány jak na povlečení, tak na prostěradla. Jejich velmi příjemný omak je však vyvažován malou životností. Počesáním tkanina ztrácí na pevnosti a snadněji se odírá. V místnostech s ložním prádlem z bavlněného flanelu se vytváří vetší množství prachu, který je tvořen zejména úlomky bavlněných vláken.

Vaflová tkanina

Vafle je charakteristická prolamovaným vzorem podobným vafli. Použití tohoto materiálu je dáno módním trendem. Tento materiál by měl být výrobcem předem vysrážen, neboť výrobky z neupravené vafle se při praní velmi srážejí. Nevhodné jsou kombinace vaflové vazby s plátnem jebo jinou vazbou. Díky velkému srážení vaflové vazby dochází k nevzhledným deformacím tohoto povlečení.

vafle

obr. vaflová tkanina

Jersey

Úplety znazývané anglickým výrazem jersey jsou většinou interlokové pleteniny. V překladu jersey znamená trikot a trikot je název pro trupové oblečení nebo trikotová vazba je vazba osnovních pletenin. Vyberme tedy nejvhodnější popis pro jersey: interloková pletenina, která se nestáčí a přitom je velmi splývavá, vhodná pro ložní prádlo.

jersey interlok povlečení s digitálním tiskem

obr. jersey interlok povlečení z mercerované česané bavlněné příze a s digitálním tiskem

Někdy je název jersey používán i pro jednolícní zátažnou pleteninu.  Pro ložní prádlo je úplet většinou potištěný a mercerovaný.  (Jersey je ale také největší a nejjižnější ostrov Normanských ostrovů).

Včesové povlečení z mikrovláken

Trendem je i u ložního prádla přecházet na syntetické materiály. Přírodní materiály patří k luxusu, levnější polyesterové zboží je dodáváno na trh s patřičnou velkou reklamou. Mezi toto zboží patří i povlečení z mikrovlákenného materiálu. Jsou to většinou včesové pleteniny, kde je vlas tvořen mikrovlákny.

včesové povlečení z PES mikrovláken po praní

obr. včesové povlečení z PES mikrovláken po deseti praních

Mezi výhody se uvádí jemný omak a jednoduchá údržba bez žehlení. Toto povlečení se do ČR dováží  označováno jako mikroplyš. Hladký plyšový vzhled se užíváním a praním mění, mikrovlákna se seskupují do drobných chomáčků (viz obr. včesové povlečení po praní).

Renforcé

I renforcé bývá používáno na výrobu ložního prádla. Z francouštiny přeloženo znamená zesílený. Renforcé je tedy tkanina v plátnové vazbě z hrubších bavlnářských nití. Podobné jako molino, tedy s vyšší plošnou hmotností než veba. Renforcé se používá často na dětské povlečení s potiskem.

renforcé

obr. renforcé dětské povlečení

Perkál

Název perkál je staršího původu. Některé firmy ho používají, není tedy výjimkou najít perkálové povlečení na internetu i dnes. Je to bavlněná tkanina v plátnové vazbě a s velmi hustou dostavou. Ottův naučný slovník uvádí: "Perkál nazývá se velmi jemná a hustá tkanina bavlněná bílá, potisknutá nebo barevná. Látka tato přichází do obchodu též i pod jménem »batist« nebo »musselin« a vzala svůj původ v Indii".