3. Přikrývky

Přikrývky

Přikrývky jsou výrobky s tepelně izolačními vlastnostmi, určené na přikrývání. Pokrývka je určena k dekoraci interiéru a nejsou na ni kladeny nároky na tepelnou izolaci. Stejný účel použití jako pokrývka mají přehozy a dečky. U pokrývek a deček je důležitý vzhled, odpovídající vkusu majitele.

 Přikrývky plněné peřím

 Klasické peřiny plněné draným nebo prachovým peřím patřily neodmyslitelně k výbavám našich babiček a používají se i dnes. Peří je nutno plnit do povlaku ze sypkoviny, která je přímo vyráběná k tomuto účelu tak, aby peří nepropouštělo. Peřina standardní velikosti má hmotnost zhruba 3 – 4 kg. Péřová prošívaná přikrývka je vyráběna nejčastěji nafoukáním určitého množství peří do předem předšitých čtverců, kosočtverců i jiných obrazců na sypku. Prošívaná přikrývka plněná peřím má hmotnost zhruba 2 – 2,5 kg.

 

Roztoči a alergie?

Články o alergiích, roztočích a jejich zvětšené fotografie nás často přesvědčují o škodlivosti péřových výrobků. Ne vždy tomu je tak. Na základě vědeckých výzkumů a odborných článků se věci mají trochu jinak. Roztoči se vyskytují z více než 90% v matracích, protože zde mají ideální vlhké prostředí a živí se převážně keratinem, který se nachází v odloupaných šupinkách lidské kůže. Zbytek (ale ne určitě tolik, aby to vyvolalo silnou alergickou reakci) přežívá v kobercích, čalouněném nábytku a lůžkovinách. Pro přežívání a další množení potřebují roztoči vysokou vlhkost vzduch a to asi 60-85%. Proto v paneláku nemají šanci se rozmnožovat, neboť vlhkost vzduchu je zde asi 40%. Ve vlhkém prostředí lze jednoduše omezit výskyt roztočů užitím porézních matrací, nejlépe pružinových. Tradičním způsobem jak vlhkost odstraňovat je pravidelné spaní při otevřeném okně při teplotách kolem 15°C. Další jednoduché preventivní opatření je pravidelné větrání, alergen vznášející se ve vzduchu se prostě vyfoukne a místo něj přijde čistý, čerstvý vzduch. Lze tedy konstatovat, že lůžkoviny plněné peřím nejsou zdaleka rájem roztočů, jak by nás rády přesvědčily některé firmy při reklamním prodeji svých drahých lůžkovin. Mizivé procento roztočů, které se vyskytuje v lůžkovinách, likviduje přípravek ACAROSAN. Tento přípravek zamezuje též opětovnému množení roztočů. Acarosan obsahuje látku benzylbenzoát, který je zdraví naprosto neškodná a je schválen hlavním hygienikem ČR. V západní Evropě i u nás se díky vynikajícím izolačním vlastnostem opět moudře k peří vracíme. Vždyť i babičky našich babiček spaly v peřinách.        Použitý zdroj: Odborné články Johna Moundera, ředitele Lékařského entomologického střediska při University of Cambridge; Státního ústavu ČR

 

Prachové peří je nejcennější, má nejlepší izolační vlastnosti. Prachové peří nemá brka, vyrůstá přímo na povrchu těla ptáka a chrání ho před zimou Prachové peříčko vyrůstá prostorové, má bohaté rozvětvení do všech stran. Díky tomuto rozvětvení může udržet spoustu vzduchu, který izoluje. U peří se kvalita udává poměrem mezi prachovým peřím a malými pírky, tzv. čulnkovým peřím. Nejlepší peří pro plnění přikrývek mívá  zhruba 90/10 ( 90% prachové peří a 10% člunkové), běžné směsi jsou označovány údajem 70/30 (tzn. 70 % prachového a 30% člunkového peří). Drané peří je známo z historie, kdy po večerech ženy otrhávaly peří z brk. V současné době se peří krátí sekáním celých brk. Ve směsi pak jsou ostré hroty. Takto upravené peří se používá k člounickým účelům, kde je peří dokonale izolováno od potahu dalšími vrstvami izolačních materiálů. V oděvu nebo v přikrývkách by mohlo dojít k propíchnutí vrchového materiálu seříznutým brkem. Prachové peříčko vyrůstá prostorové, má bohaté rozvětvení do všech stran. Díky tomuto rozvětvení může udržet spoustu vzduchu, který izoluje.

 

Výhody peří

Nevýhody peří

stále o něco lepší v tepelně izolačních vlastnostech

absorbuje vlhkost a při navlhnutí se výrazně zmenšuje izolační schopnost

velmi dobrá tvarová stálost

škodí mu UV záření

velká vzduchová kapacita a výborná stlačitelnost

podléhá stárnutí

velmi dobrá tvarová stálost

prach z peří může způsobovat alergie

nízká hmotnost

čištění vyžaduje speciální zařízení

 

Prošívané přikrývky

Výplní prošívaných přikrývek mohou být nejrůznější vlákna. Dnes se nejčastěji se používají vlákna polyesterová, často polyesterová dutá vlákna s větší termoizolační schopností. Není výjimkou použití vláken vlněných, bavlněných nebo i druhotných surovin. Technologie výroby těchto přikrývek je odlišná od výroby péřových přikrývek.

Z vláken, která budou tvořit výplň přikrývky, se na mykacích strojích vyrobí rouno. Toto rouno je prošito zároveň s vrchní a spodní tkaninou.  Výroba může být diskontinuální nebo kontinuální. U diskontinuální výroby se spodní textilie se upne do speciálního rámu, na tuto tkaninu se položí rouno a vrchní textilie. Všechny vrstvy se prošívají v nejrůznějších tvarech, které dovolují speciálně se pohybující šicí jehly. Většinou jsou konečné tvary prošití řízené počítačem.

U kontinuální výroby přikrývek je rouno průběžně prošíváno s vrchní a spodní textilií v podélných tvarech prošití. Taková výroba prošívaných přikrývek je např. ve Scan Quiltu v Liptovském Mikuláši.

Quilt znamená v překladu deka, přikrývka nebo prošívání. Quiltování je výtvarná činnost, která má svou bohatou historii i současnost Pokud  se má hovořit o quiltování, pak je nutno vědět, co je to patchwork.  Je to sešívání malých kousků tkanin v jeden dekorativní celek, nejčastěji ve formě přikrývky. Quiltování, neboli prošívání je to, co následuje po sešití díla. Techniky sešívání kousků textilií nebo starých košil a následné prošívání patří k velmi starým technikám ručních prací. První zprávy a ukázky quiltingu a patchworku pocházejí již z doby před třemi tisíci lety z Egypta. Postupně se objevují i v dalších oblastech - na Sibiři, v Turkestánu, Persii, Číně, Severní Americe atd. Do Evropy se dostávají asi v 11. století. Těmito technikami byly šity  prapory, královské stany, nástěnné koberce, ubrusy, přehozy na postele a další výrobky včetně kabátů.  Prošívání se používalo postupně na všechny typy oděvů. Koncem 18. a v 19. století zájem o quilt v Evropě klesá, jinde se naopak zvětšuje. Platí to především pro Ameriku. Angličané, Holanďané, Němci, též Ámišové přivážejí ukázky patchworku a quiltingu do Ameriky. Patchwork se sešívá ze zbytků, ze starého oblečení, využívají se látkové pytle např. na mouku, které bývaly i barevně potištěné.  Výrobky se prošívají (quiltují) a to nejprve z nutnosti udržet výplňový materiál  na svém místě. Postupem času ale zdobný účel quiltování převládá. Quilty si tvořily dívky do výbavy. Quilty slouží jako dary novomanželům, vnukům, nebo se vyrábí pro dekorační účely. V současné době je quiltování velmi oblíbená činnost již v mnoha zemích světa. Pořádá se množství kurzů, vychází několik specializovaných časopisů (v ČR např. Švadlenka) a vydává se mnoho knih o této zábavné činnosti.


ruční quiltování

obr. quiltování s ručním ovládáním

quilt

obr. ručně quiltovaná přikrývka - patchwork

Vlněné prošívané přikrývky mají výbornou izolační vlastnost, ale patří opět k přírodním surovinám, které mohou být napadeny moly a jsou rovněž živným prostředím pro roztoče. Praní vlněných přikrývek není  vhodné, protože vlna je plstivý materiál a při praní by došlo ke změně rozměrů přikrývky. Doporučuje se chemické čištění.

Levné prošívané přikrývky se dříve vyráběly z druhotných surovin. Výplň přikrývek se často definovala jako vata, šlo však o směs různých vláken technologicky rozvlákněných a upravených do rouna. Tyto přikrývky patří spíše k historii.

Někteří výrobci plní prošívané přikrývky rounem dnes již méně tradičním čistě bavlněným. Tyto přikrývky velmi rychlé ztrácí svou objemnost a izolační schopnost, tzv. se slehávají.

Přikrývky se vyrábí i ze 100% čistého přírodního hedvábí. Z kokonu se odstraní larva a ve vodní lázni se postupně kokonroztahuje v pavučinu. Takové pavučinky se skládají na sebe v rouno. Rouna se po usušení vytahují do potřebné velikosti přikrývky a skládají se na sebe. Hedvábné rouno potřebné hmotnosti se zašívá do saténu z přírodního hedvábí. Přikrývky ze 100% hedvábí jsou doporučovány lékaři jako nejlepší možná přikrývka pro alergiky nebo nemocné s kožními problémy. 

.

Trendy výroby prošívaných přikrývek

Dnešní nové výplňkové materiály odpovídají současným výrobním možnostem a potřebám uživatelů. Moderní trend výroby prošívaných přikrývek je založen na objemnosti, pružnosti, malé plošné hmotnosti, vysoké schopnosti tepelné izolace a nealergičnosti materiálu. Takové přikrývky jsou k nám dováženy, ale vyrábí je i celá řada českých výrobců u nás. Nejčastěji používaným vláknem ve výplni těchto přikrývek je polyester. Velmi často jsou běžná vlákna směsována s určitým procentem dutých vláken. Dutá vlákna mají především větší izolační schopnost, větší pružnost a objemnost. Obdobně jako z vlny je i z těchto vláken vyrobeno rouno, které tvoří výplň přikrývek. Rouno ze směsi polyesterových vláken má různou plošnou hmotnost, podle konečného určení přikrývky, pro letní nebo zimní období. Průměrná plošná hmotnost rouna je okolo 350 gm-2. Při klasické velikosti přikrývky, která je 140 x 200 cm je celková hmotnost rouna v přikrývce 0,98 kg. Z toho vyplývá, že prošívaná přikrývka tohoto druhu je minimálně dvakrát lehčí než klasická péřová, přitom tepelná izolace je ekvivalentní ne-li lepší. Tato skutečnost vyhovuje především dětem a starším lidem, které při spánku čtyřkilové přikrývky již tíží. Otázkou je, jak dlouho vydrží přikrývka s polyesterovým rounem být nadýchaná jako nová. V tomto směru je jistě výhodné peří s dlouholetou životností.

 

Čeští výrobci vyrábí celé série výrobků z dutých vláken. Jedná se o prošívané přikrývky, podložky pod prostěradla a polštáře, vše plněno speciálními dutými polyesterovými vlákny. Tzv. „polyesterové kuličky“ jsou tvarovaná dutá polyesterová vlákna, která jsou tvarována do formy jakýchsi kuliček a používají se především k  plnění polštářů. V těchto výrobcích je navíc použita speciální netkaná textilie, která zabraňuje prolínání náplně tkaninou nebo naopak prolínání nečistot dovnitř.

 dutá vlákna v řezu   polyesterová výplň

Obr. dutá vlákna v řezu                        Obr. polyesterové kuličky jaký výpň přikrývky

 

Speciální přikrývky zvané „termo“ mají obzvlášť dobré izolační vlastnosti, díky své konstrukci. Jsou to vlastně dvě přikrývky spojené jen v okrajích lemem, kde další izolační vrstvu tvoří vzduchový polštář mezi těmito přikrývkami. Na stejném principu jsou založeny přikrývky, kde se pro zimní období pomocí stuhového uzávěru nebo jiným spínacím elementem spínají dvě tenčí přikrývky v jednu silnější.

 

Rozměry přikrývek

Při výběru již hotových ušitých přikrývek je také nutno věnovat pozornost rozměrům. Každá země vyrábí své specifické velikosti přikrývek, od dětských rozměrů až po přikrývky na dvojlůžka. U nás jsou rozměry přikrývek pouze doporučovány příslušnými státními normami (ČSN EN 14). Pokud chceme přikrývky povlékat, což by bylo z hygienických důvodů nutné, je nutno mít povlečení stejných rozměrů. Některé syntetické výplně se v přikrývkách časem mírně sráží (až 5%). Někteří výrobci na tuto skutečnost dokonce upozorňují předem. Užší přikrývky vypadají nevzhledně v povlečení větších rozměrů, stejně tak větší přikrývky v menším povlečení. Existuje řada teorií, zda je lepší prošití podélné klikaté, podélné rovné, bodové, do čtverců, kosočtverců nebo jen v borduře, aby nedocházelo ke změně tvarů a rozměrů během používání. Vše záleží na správné kombinaci výplňkového materiálu, vrchového materiálu, prošití přikrývky a technologii výroby. Zajímavá skutečnost je ta, že nejčastější rozměr přikrývek, který je v současnosti v prodeji na českém trhu je 135  x 200 cm.  Porovnejte velikosti přikrývek s velikostmi dodávaného povlečení! Tuto skutečnost řeší zejména zásobování hotelů, kde velikost ložního prádla musí odpovídat velikosti přikrývky.

Barva šitých přikrývek s výplní bývá různá. V našich krajích je zakotvena nejoblíbenější barva růžová. V zemích západní Evropy vědí, že čistota nejlépe vyniká v barvě bílé a dávají ji přednost hlavně ve veřejném sektoru. Na bílé přikrývce všechna pestrá povlečení nechávají vyniknout svým barvám. Světle modrá barva přikrývky s bílým povlečením navozuje dojem špinavosti. Pestře potištěné tkaniny se na obaly prošívaných přikrývek používají u těch výrobků, které lze prát a nemusí se tedy ani  povlékat

Tkané přikrývky

Jedním z druhů současných  přikrývek jsou přikrývky tkané.  Vynikají svou rozměrovou stálostí. Jsou většinou utkány z  mykaných vlněných, akrylových, bavlněných, viskózových nebo směsových přízí. Mohou být hladké, jednobarevné, pestře tkané, ale i potištěné, většinou s vyčesaným vlasem. Tkaniny pro počesané přikrývky jsou často dvouútkové a výsledný barevný vzor je pak reverzíbl. Čistě vlněné přikrývky patří dnes k luxusnímu zboží. V ČR se vyrábí vlněné přikrývky z mykané vlna v umělecké tkalcovně Strmilov. Tyto vlněné přikrývky se po utkání lehce zaplsťují.

 

tkaná vlněná přikrývka Z Finska

obr. čistě vlněná tkaná přikrývka

Pokud byla pro výrobu použita čistá střižní vlna, je výrobek označen speciální značkou  čistá střižní vlna, poprvé použitá. Výrobky, které jsou ze směsi střižní vlny a syntetických materiálů jako je např. polyakrylonitril (zkráceně označován jako akryl) bývá označen značkou čistá střižní vlna s výhodnou příměsí jiných materiálů.

  woolmark značení

Obr. Označení 100% čisté střižní vlnya směsí: 50%  střižní vlny a 30% střižní vlny

Dětské počesané přikrývky jsou nejlepší ze 100% bavlny. Přikrývky vyrobené z čisté viskózy odolávají vyšším teplotám, např. při žehlení, ale při praní se mohou srazit.

Tkané vlnařské kusové výrobky opatřené třásněmi jsou označovány též jako plédy. Houněmi se nazývají lehce zaplstěné přikrývky tkané z čistě vlněných přízí.

Tkané vigoňové přikrývky patří k levnějším typům přikrývek. Při jejich výrobě se využívá hrubých přízí z odpadových či druhotných surovin, tzv. vigoňových přízí. Přikrývky bývají počesané. Poslední dobou se vigoňové příze nahrazují přízemi viskózovými nebo ve směsích bavlna/viskóza.

Tkané  přikrývky s vetkávaným vlasem

Oblíbenými přikrývkami jsou i tkané plyše s hustým vlněným vlasem. Nejjemnější plyše jsou z jehněčích vln, připomínající svým vzhledem i omakem přírodní kožešinu. Tyto výrobky jsou vyráběny převážně z nejjemnější čisté střižní vlny – merino. Vlněné ložní soupravy obsahující polštář, podložku a přikrývku.

merinová přikrývka

Obr. přikrývka z merinové vlny

Vlněné soupravy byly předmětem pokoutného prodeje s komentováním  nesprávných zdravotních a léčivých účinků vlny včetně slova samočistící. Tkané vlněné plyše se chovají jako každý jiný vylněný výrobek, je třeba ho občas odborně vyčistit v čistírnách.

Všívané vlasové přikrývky

Všívané přikrývky s vlasem ze syntetických materiálů byly v ČR známé pod obchodním názvem Larisa.  Do základní tkaniny jsou všívány akrylové příze, ze které je poté vyčesán hustý vlas po obou stranách přikrývky. Akryl má omak velmi podobný vlně. Přikrývky jsou počesané, příjemné na omak a mohou se i šetrně prát. 

  schéma výroby všívané přikrývky

 

                         1 – podkladová tkanina

 2 – všívaný materiál (akrylová příze)

obr. všití vlasového materiálu, počesání smyček a následuje počesání rubní strany

Všívaný typ přikrývek je velmi rozměrově stabilní. V současné době byla v ČR výroba těchto připrývek zastavena.

Další typy přikrývek a přehozů

Speciálním druhem přikrývek jsou dekorativní přehozy přes postele, válendy nebo sedací soupravy. Kromě estetického doplňku interiéru mají tyto přehozy – pokrývky - chránit vlastní potahovou textilii před znečištěním, odřením a před prachem. Postelové, velmi lehké prošívané přehozy, často zdobenými volány převislými až na zem, lze použít nejen na zastlání postelí, ale i u nás (po vzoru jižních států) jako přikrývky za horkých letních nocí. Na vrchní materiál se používá velmi efektních tkanin jako např. taft, matlasé, satén, ryps, potištěná veba apod.

Přes sedací nábytek jsou oblíbené přehozy s vlasem, tkané a pletené plyše, tkaniny žinylkové a všívané textilie s vyčesaným vlasovým povrchem. Stále módními jsou vlasové tkaniny nebo úplety s gaufrovaným vzorem. Velmi příjemné jsou vlněné plyše z jemných jehněčích vln. Tyto textilie nahrazují vyčiněné kožešiny, které se používají ke stejnému účelu již stovky let.