1. Ložní prádlo

1.4. Ostatní typy textilií v ložnici

Sypkovina

Sypkovina se používá na výrobu spodních obalů (sypek) peřin, polštářů a prošívaných přikrývek plněných peřím. Je to velmi hustá tkanina z jednoduchých bavlněných nebo směsových přízí, tkaná v plátnové, keprové nebo atlasové vazbě v režných barvách, ale také v klasické světle růžové, modré nebo fialové. Sypkovina může být i potištěná. Mezi nejdůležitější užitkové vlastnosti sypkoviny patří vedle nepropustnosti peří, pevnost v tahu a stálost barvy v potu a oděru. Toho je docíleno kromě velmi husté dostavy, škrobením, speciálními apreturami, voskováním, silným mandlováním a kalandrováním. Sypkoviny se nesmí prát, protože by se porušila apretura a efekt dosažený mandlováním, a tím by se porušila i funkčnost tkaniny. Sypkovina v tomto popisu je určena výhradně pro výrobu péřových polštářů a přikrývek.

sypkovina - detail

 Obr. Sypkovina v detailu

Sypkovina pro přikrývky plněné jinými materiály  (např. polyesterovým rounem) již nemá se sypáním peří nic společného. Často se používají běžné textilie, kde se již neklade důraz na kalandrování. Někteří výrobci přikrývek ze syntetických materiálů využívají mikrovlákenný polyesterový satén. Nevýhodou polyesterových vláken je prostým používáním zvýšená možnost žmolkování.

Prostěradla

K ložnímu prádlu patří také prostěradla. Klasická prostěradla jsou z veby, která se často označuje jako veba prostěradlová. Má vyšší dostavu nití, aby byla oděru schopnější než veba povlaková. Jako letní se označují prostěradla ze lnu, které příjemně chladí.

K výrobkům s dlouhou trvanlivostí patří tzv. moravské prostěradlo. Je to velmi hustá tkanina z bavlny nebo lnu s lesklým povrchem a zpevněným středem, tj. s vyšší dostavou v osnově ve středu tkaniny než v kraji. Bohužel v moderní době a konzumní společnosti se již na dlouhověkost textilního prostěradla nehledí a proto tato prostěradla patří spíše k minulosti.

„Zimní“ jsou flanelová prostěradla, jejichž vyčesaný vlas vyvolává pocit tepla. Velmi oblíbená jsou prostěradla vypínací, konfekčně zpracovaná nejčastěji ze smyčkových úpletů. Výhodou těchto prostěradel je velmi snadná údržba, nemusí se žehlit. Nevýhodou je zvýšená prašnost v ložnicích způsobená ulamováním vyčesaných vláken.

Ve veřejném sektoru jako jsou hotely, nemocnice či ubytovny se dává přednost bílým prostěradlům, která se mohou vyvařovat a bělit. Bílé prostěradlo je vizitkou čistoty.

Smyčková vypínací pletená prostěradla  patří k fenoménu dneška. Tato prostěradla se prodavají jako froté prostěradla. Snadno drží upevněna na matraci. Ovšem taky se snadno odírají a vzhledem k tomu, že jsou pletená, dochází i pouštění oček a tak k znehodnocení prostěradla užíváním. Velký výběr těchto jednobarevných i potištěných prostěradel umožňuje barevné i vzorové ladění nejen s povlakovým materiálem, ale i s celkovým zařízením bytu. Smyčková vypínací prostěradla jsou poměrně objemná a skládání vyžaduje značnou míru trpělivosti.

Chrániče matrací

K ochraně matrací před znečištěním a zároveň změkčovací vrstva ke spaní se používají tzv. chrániče matrací. Zejména se využívají v hotelnictví, ale i v domácnostech. Pro malé děti a přestárlé osoby se většinou využívají chrániče nepromokavé, které ale nejsou prodyšné.

chránič matrací

obr. chránič matrací

Běžný chránič matrací je několik vrstev textilního materiálů pevně prošitý. Chránič matrací je tužší, ale měl by mít možnost praní v pračce. Většinou je opatřen pruženkou, kterou se upevňuje v rozích na matraci.

Povlaky matrací

Matrace prošly a stále prochází vývojem. Stejně tak jejich potahy. Původní matrace jak do lehacího nábytku, tak do sedacího nábytku byly vyráběny z tužšího matracového damašku. Tedy tkaniny s velkoplošným vzorem, pro tyto účely vyrobeného z bavlny nebo ze lnu. Postupem času se ze tří polštářů stal jeden celistvý polštář, neboli matrace. Základním požadavkem dneška je hygiena. Tedy volaky matrací jsou ve většině případů konstruovány tak, že se dají z matrace svléknout, vyprat a znovu navléknout. Tyto povlaky jsou většinou s kypřící vrstvou materiálu - většinou polyesterovým rounem - prošity jako sendvič. Nejnovější potahy jsou vyráběny jako žakárové dutinné pleteniny s vkládanou délkovou výplní. Tuto výplň tvoří kadeřený multifil různé jemnosti. Výrobci těchto potahových matrací opatřují matrace kapslemi s vůní levandule nebo výtažky z aloe. Někdy se do povlaků přidávají i stříbrné nitě nebo kovové nitě. Mají eliminovat elektromagnetický smog nebo elektrostatické napětí.