1. Ložní prádlo

1.2. Rozměry ložního prádla

Rozměry ložního prádla, přesněji povlečení se odvozují od rozměrů přikrývek a polštářů. Tyto velikosti jsou velmi rozdílné. V různých koutech světa jsou různé zvyklosti stlaní a způsobu spaní. Vše závisí od klimatických podmínek, zvyklostech a vkusu uživatele.

Konfekčně zpracované povlečení se ve střední Evropě vyrábí většinou v sadě jednoho nebo dvou polštářů a jednoho velkého povlaku na přikrývku.

Standardní rozměry používané v České republice polštářů jsou 90 x 70 cm, pro přikrývky 200 x 140 cm. Prodloužená velikost přikrývky je 140 x 220 cm. Kromě těchto rozměrů se vyrábí ještě povlečení na dětské polštářky a přikrývky.

české velikosti ložního prádla

obr. rozměry ložního prádla pro ČR

V Evropě se používají ke spaní dvojité přikrývky, nebo také jedna přikrývka pro dva. Také se označují jako francouzské povlečení. Rozměry jsou pak odlišné od českých.

evropské rozměry ložního prádla

Tyto velké povlaky mohou činit problémy v posouvání vlastní přikrývky s potahem, zvláště pokud je v provedení z hladkých saténových materiálů. V některých zemích tento problém řeší našitím stuhových uzávěrů nebo patentků, umístěných ve středu povlečení. Pro starší osoby je také obtížné s takovým povlečením manipulovat.

Některé způsoby stlaní vyžadují ještě mnohem větší příkrývky a tudíž i rozměrnější povlečení. Viz obrázek nazvaný jako americký způsob stlaní.

americký způsob stlaní

obr. americký způsob stlaní

Dětská prostěradla také nejsou v jedné velikosti. Odvíjí se od růstu dítěte a samozřejmě velikosti přikrývky. Většinou jsou vyráběny dvě velikosti 60 x 120 cm nebo 70 x 140 cm.