1. Ložní prádlo

1.3. Uzávěry povlečení

Podle průzkumů na sociálních sítích je současným nejčastějším uzavíráním povlaků je spirálové zdrhovadlo (zip). Jde snad o nejrychlejší způsob uzavírání povlaku. Spirálová zdrhovadla (spirálové zipy) se mohou používat na povlečení, které se nebude kalandrovat, čímž by byly spirály narušeny a funkce uzávěru poškozena. Proto se spirálové zdrhovadlo používá zejména na nežehlivém saténu nebo krepovém povlečení.

K již méně užívanému typu uzavírání povlaků se používají propínací oboustranné knoflíky. Povlak má na obou stranách vyšité dírky, pomocí protilehlých knoflíkových dírek se povlak uzavře s oboustranným knoflíkem, většinou plastovým. Před praním se knoflíky odstraní a ložní prádlo po praní lze snadlo mandlovat. Toto uzavírání se používá např. u damaškového povlečení.

oboustranný knoflík

obr. oboustranný knoflík

Niťové knoflíky se používají zejména u dětského povlečení, jsou pevně přišity k povlaku, aby je dítě nemohlo utrhnout. Niťové knoflíky lze s povlečením žehlit, mandlovat či kalandrovat.

niťové knoflíky na povlečení

obr. niťové knoflíky na povlečení

Povlaky lze uzavírat také pomocí stuhových uzávěrů, známe pod lidovým názvem suchý zip.

stuhový uzávěr na polštáři

obr. polštář uzavíraný stuhovým uzávěrem

Tyto stuhové uzávěry se s úspěchem také užívají při nadstandardních velikostech přikrývek (např. na dvojlůžko) k tomu, aby povlak po přikrývce neklouzal.

Méně často se používá zavazování povlečení pomocí našitých stužek nebo prýmků, které se po povlečení zavazují na mašličky. Nevýhodou je, že tyto stužky se často utrhávají.

Jiným způsobem uzavírání je uzavírání nebo sešněrování pomocí speciální cíchové stuhy. Tato stuha má na okraji očka , kterými se při uzavírání povlaku provléká tenký prýmek střídavě z jedné strany na druhou. Cíchové stuhy se vyrábí jen v minimálním množství, používají je většinou starší ženy na vesnicích.

použití cíchovky

obr. využití cíchové stuhy

Na povlacích s tzv. hotelovým uzávěrem bez zapínání se používá přeložka přesahující spodní díl alespoň 10 cm. Běžně se vyrábí povlečení s hotelovým uzávěrem tak, že kapna má 30 cm přesah a polštář 20 cm.

Jiným způsobem bez zapínání je kruhový nebo elipsový otvor ve středu povlaku, jímž je při povlečení vidět vlastní přikrývka. Viz obr. povlečení bulharské produkce.

povlečení bez uzávěru

Obr. povlečení bulharské produkce z louhového krepu - bez uzávěru. Vlastní pokrývka se obléká vrchním otvorem.