4. Polštáře

Polštáře (ang. pillow) jsou definovány jako vaky z plošných textilií, které jsou naplněné měkkým materiálem. Slouží k podepření, sezení, dekoraci a některé slouží také ke zdravotním účelům. Můžeme je tedy rozdělit na:

  • podhlavníkové
  • sedací
  • dekorační
  • zdravotní

Podhlavníkové polštáře

se kompletují s přikrývkami a jsou tedy většinou plněna obdobnými materiály jako prošívané přikrývky. Klasická náplň je peří. Životnost péřových polštářů je mnohem vyšší, jak u polštířů z polyesterových kuliček.  Polštáře kompletované s přikrývkou jsou nejčastěji ve tvaru obdélníka o rozměrech 70 x 90 cm, ale mohou být i menší či větší. Obdélníkového nebo čtvercového tvaru. Hmotnost péřového polštáře je podle velikosti 1 – 1,5 kg.

polštář plněný peřím   polštář plněný vlnou

Obr. polštář plněný peřím a polštář plněný vlnou

Nové druhy podhlavníkových polštářů plněných polyesterovými dutými vlákny, nebo dutými vlákny ve speciálním tvaru tzv. kuličkami nepřesahují 0,5 kg. Těžší jsou polštáře plněné vlnou. Používá se pravá vlna nebo vyprané vlněné výčesky. Pokud je vlna neupravená, tak tyto polštáře se mohou časem zaplstit a tím ztrácí svou pružnost.

pohankový válec

obr. podhlavníhový válec plněný pohankou

Některé podhlavníkové polštáře jsou plněny pohankou. Principem je přesýpání drobných semen a tím vytvoření libovolného tvaru, potřebného k podepření hlavy. Pohanku, jako náplň polštáře, vyhledávají především lidé ekologicky smýšlející.

Podhlavníkové polštáře mohou být klasických rozměrů nebo tvarované. Speciální typy podhlavníkových polštářů z jsou vyrobeny z vysoce elastických pěn.

   tvarovaný polštář 2  tvarovaný polštář 3polštář tvarovaný 1

Obr. speciálně tvarované podhlavníkové polštáře

Podhlavníkové polštáře prochází neustále svým vývojem nejen po stránce výplňkového materiálu, ale i ve svých tvarech. Profilované polštáře slouží k odlehčení krční páteře a zároveň dávají příjemný pocit zdravého spánku. Takový polštář je konstruován podle anatomických rozměrů lidského těla a patří k tzv. zdravotním polštářům. K těmto polštářům se také řadí válcové a podkovové tvary podhlavníkových polštářů.


Sedací polštáře

mají úlohu pokrýt celou plochu sedacího zařízení. Většinou jsou z nábytku odnimatelné. Sedací poštáře mohou sloužit jen k sezení a pak se kladou přímo na podlahu.  Vyrábí se v nejrůznějších tvarech a velikostech.

sedací polštář na zahradním nábytku         sedací polštáře na židle       sedací vak

Obr. sedací polštář na zahradním nábytku, na židle a sedací vak

Náplně těchto polštářů může tvořit polyuretanová pěna, speciální netkané textilie nebo nejrůznější druhy čalounických výplňkových materiálů, např.  sedací vaky se plní polystarénovými kuličkami.

Dekorační polštáře se používají především na zkrášlení bytového interiéru. Se zřetelem na účel použití se mohou vyrábět z nejrůznějších typů textilií, kožešin nebo kůží a v nejrůznějších tvarech. Při vlastní výrobě těchto polštářů záleží na fantazii a vkusu uživatele. 

dekorační polštáře

obr. dekorační polštáře

Dekorační polštáře se mohou plnit nejrůznějšími materiály - od rostlinných semen přes vlákenné pmateriály nebo odpady z textilní výroby. Pokud má mít polštář jen dekorační funkci, záleží především na vzoru, tvaru a barevnosti. Některé dekorační polštáře mohou mít i další funkce - např. slouží jako obal na poskládanou přikrývku.

Zdravotní polštáře

jsou speciální polštáře k různým účelů. Jsou to například lehací vaky pro těhotné  ženy, kolící polštáře na podkládání ruky kojících žen, polštáře na podepření páteře po úrazu. V případech bezvědomí, je potřeba speciálních polštářů k narovnání krku a tím umožnění  průchodu vzduchu do plic. Po operacích dolních končetin, je třeba dalších speciálních polštářů.

polštář pro těhotné ženy

obr. polštář pro těhotné ženy