3. Typy pokrývek hlavy - názvosloví

Pokrývky hlavy lze jednoduše rozdělit podle nositele na pánské, dámské, dětské a kojenecké.

Hlava je u člověka nejdůležitější. Na hlavu se díváme při setkání, kdy  odhadujeme s kým máme tu čest. Pokrývka hlavy patří tedy většinou k jednoznačné identifikaci člověka a k jeho zařazení do společnosti.  Dělení pokrývek hlavy je možné dle profesí - kuchař, kominík, myslivec, voják, policista, zdravotník atd. I na sporty jsou speciální pokrývky hlavy jako např. golfové čepice, sportovní kšiltovky, čelenky a nesmíme zapomenout na ochranu hlavy před úrazem u některých sportů jako je lyžování nebo cyklistika.

Některé pokrývky hlavy se nosí příležitostně (svatby, dovolená, karneval), jiné mohou být použity každodenně (ochrana hlavy nebo jen vlasů, ochrana hlavy před zimou, sluncem apod.)

Některé názvy pokrývek hlavy jsou všeobecně známé. Názvosloví vychází jak z historie, tak z tvaru a účelu použití. V této kapitole jsou uvedeny názvy, které se používají v dnešní době a v našich krajích. Základní názvosloví uvádí ČSN 80 7002 Oblečení a doplňky oblečení, 1993:

Čepice - je šitá, háčkovaná nebo pletená, modelovaná do různých tvarů [3] Čepice může být s bambulí, s ohrnutým lemem. Speciální čepice jsou určeny k různým účelům, např. koupací čepice nebo čepice k ochraně  vlasů při práci (pro zdravotní personál na operačních sálech, pro pracovníky připravující jídlo apod.)

čepice růžová       koupací čepice

obr. čepice s bambulí                             obr. čepice koupací

Štítková čepice (kšiltovka) je čepice se štítkem (kšiltem), může být vyrobena šitím, pletením, háčkováním a používá se jak ke sportovním účelům, tak k uniformám [3] Čepice se štítkem může být i v elegantním provedení pro běžné nošení viz obr. dámská čepice se štítkem.

čepice se štítkem

obr. dámská čepice se štítkem (kšiltem)

Kukla - přiléhavá pokrývka hlavy, která přiléhá těsně k hlavě i krku. Může mít otvory jen pro oči a nos nebo pro celou tvář. [3]

kukla dětská    kukla pánská, černá

obr. kukla dětská                                      obr. kukla pánská

Baretka, také baret - je plochá měkká pokrývka hlavy kruhovitého a nebo mnohoúhelníkového tvaru s mírně vyklenutným dýnkem a bez kšiltu (bez štítku) [3]

vojenský baret         dámský barte (Tonak)

obr. vojenský baret oboustranný          obr. dámský baret pletený (firma TONAK)

Kulich - přiléhavá měkká pokrývka hlavy z pleteniny, zakončená lemem [3]

čepice šedá    čepice s bambulí

obr. kulich

Lodička - čepice lodičkovitého tvaru bez štítku (kšiltu), může být plstěná nebo šitá. Ale může být i jednorázová z papíru, viz. foto. Používá se k uniformám (letušky, vojsko), ale i na civilní účely.

lodička - letuška   lodička vojenská   lodička jednorázová papírová    

obr. ukázka různých typů lodiček (pro letušky, vojsko, jednorázová papírová)

Ušanka - zimní čepice s náušníky. Může být pletená, šitá s textilních materiálů nebo kožešin, ale může být i v kombinaci těchto materiálů. Vždy kryje uši, může mít štítek (kšilt)

ušanka dětská        ušanka pletená KAMA

obr. ušanka dětská                                  obr. ušanka pletená (česká firma KAMA)

Beranice - (dříve se také nazývala papacha) je vysoká pánská čepice, která má oválné dýnko a dva boční díly. Zpravidla bývá z ovčí kožešiny (odtud beranice) a je opatřena podšívkou.[3]

beranice, papacha        papacha - Kazach

obr. beranice - papacha z kožešiny karakulské ovce (typická pro Kazachy)

Čepeček - pokrývka hlavy pro kojence a batolata různého tvaru, střihu i zhotovení [3]

čepička kojenecká

obr. kojenecký čepeček

Čepec - pokrývka hlavy, která se zavazuje nebo zapíná vzadu. [3] Je objemný, může být upevněn i pruženkou. Většinou se nosí k pracovnímu oblečení. (např. kuchař, operační čepce apod.)

čepec      pracovní čepec

obr. čepec                                                     obr. čepec pracovní z netkané textilie

Klobouk - pokrývka hlavy šitá (má hlavu a střechu) [3] nebo pokrývka plstěná (má hlavu a krempu)

  pánský klobouk         dámský klobouk plstěný            části klobouku

obr. pánský klobouk konfekcionovaný   obr. dámský klobouk plstěný                 obr. části kobouku

Klobouky šité mohou být z nejrůznějších materiálů: tkaniny, pleteniny, usně, kožešiny, netkané textilie. Splétané klobouky mouhou být loubkové, ze slámy, šustí i jiných přírodních materiálů. Klobouky plstěné mají většinou 4 různé povrchy. Jsou hladké (broušené), zámišové (s krátkým vlasem), velurové s delším vlasem a klobouky se speciálním velurem, kde se vlas pro svou délku musí česat (používá se např. u židovských černých klobouků s rovnou krempou). Více o plstěných kloboucích v kapitole výroba plstěných klobouků.

Štumpa - pokrývka hlavy, pletená nebo plstěná bez krempy, jen s přiléhavým ohrnutým okrajem nebo velmi malým okrajem místo krempy.

štumpa

obr. štumpa

Cylindr - specifický tvar vysokého válcového klobouku. Může být šitý, ale i plstěný. Původní cylindry byly v černé barvě. Velmi vysoké cylindry se dají složit, nazývají se klak.

cylindr šedý

obr. cylindr

Buřinka - je nástupce vysokých cylidrů. Když už jejich výška převyšovala možnosti usedání do prvních aut, vznikl úplně odlišný tvar, který byl ze začátku ve společnosti posměchem. Má specifickou nízkou kulatou hlavu a malou krempu, která se mírně zvedá. Původní buřinky byly pánské černé klobouky. Dnes nejsou výjimkou buřinky v dámském provedení.

Laurel a Hardy v buřinkách      buřinka modrá    buřinka dámská

obr. typy buřinek

Fez - pletená a zaplstěná nebo plstěná pokrývka hlavy (stejným výrobním procesem jako plstěné klobouky) ve tvaru komolého kužele v různých barvách a výškách, hladký nebo vyšívaný (pro vývoz vyrábí TONAK - Strakonice). Tento typ klobouků je vyráběn zejména pro arabské státy.

fez

obr. plstěný fez

Turban - pokrývka hlavy, která se vytváří namotáním dlouhého a úzkého kusu textilie. Turbany tohoto typu se nosí převážně v muslimských zemích. Pokrývky, které připomínají tvarem zamotaný pruh textilie se také nazývají turban. Může být jak pánský, tak dámský.

trban 1     turban šitý

obr. turban, původní použití              obr. turban dámský

Šátek - trojúhelníkovitý nebo čtvercový útvar textilie, který  může být tkaný z nejrůznějších textilních materiálů, ale může být vyroben i pletením nebo háčkováním. Šátek se váže kolem krku nebo na hlavu. Způsoby vázání jsou rozličné.

šátek         šátek na hlavě

obr. šátek a příklad vázání

Shemag - šátek  pro boj v poušti (pochází z oblasti Palestiny). Je to čtvercový šátek s třásněmi, většinou ve dvoubarevném provedení se vzorem kostka a s bordůrou. Váže se speciálním způsobem tak, abych chránil dýchací ústrojí před větrem a pískem.

shemag Palestina            shemag

obr. shemag

Paruky nahrazují vlastní vlasy nebo mění identitu člověka, často jsou využvány v divadle a u filmu. Mohou být z vlasů přírodních, z koňských žíní, ale převážně se vyrábí ze speciálních polyamidových monofilů s obchodním názvem Kanekalon.

paruka z lidských vlasůParuka z Kanekalonu

obr. paruka z rubu                              paruka z Kanekalonu