1. První dny nového zaměstnance

1.1. Úvodní adaptační schůzka

V prvním týdnu nástupu by se nadřízený (příp. odpovědný pracovník) a pokud je určen, tak také mentor, měli osobně setkat s novým zaměstnancem. 

Během setkání by si všichni zúčastnění měli ujasnit svoje očekávání a záměry do budoucna. Nadřízený seznámí zaměstnance s povinnostmi a úkoly, které souvisí s pracovním místem. Informuje o tom, jak bude probíhat zkušební doba, jak dlouhé bude období adaptace (doporučení zní 3 měsíce, ale bude se odvíjet od konkrétní pracovní pozice). A samozřejmě je to příležitost vyřešit případné nejasnosti. 

První krůčky v novém zaměstnání může usnadnit mentor, tedy člověk zkušený, který je schopný a ochotný poradit novému zaměstnanci a informovat ho o způsobu práce na novém pracovišti. Mentorovi může být přiznán osobní příplatek (viz intranet TUL po přihlášení - Vnitřní mzdový předpis). K přiznání osobního příplatku slouží formulář č. 2.06. „Návrh na pracovní a mzdové zařazení“ (odkaz na https://www.tul.cz/intranet-zamestnanci/vnitrni-normy-a-formulare/personalni-oddeleni).

Mentor přispívá k zefektivnění procesu adaptace a odlehčí přímému nadřízenému nového zaměstnance - je rádcem nového zaměstnance, který se na něj může obrátit se svými otázkami, doplňuje informace a znalosti potřebné pro výkon práce, sdílí svoje know-how. Mentor pomůže zaměstnanci začlenit se do pracovního týmu, seznámí jej s důležitými kontakty, pomůže při orientaci ve firemní kultuře, organizačních normách i v samotné orientaci v prostorách univerzity.

V rámci schůzky by měl být připraven i individuální adaptační plán (viz formulář Plán zapracování) a naplánovány termíny dalších adaptačních schůzek – ideálně v polovině adaptační doby (příp. v prvním měsíci) a na jejím konci.