1. První dny nového zaměstnance

1.4. Bezpečnost práce

První pracovní den vedoucí poučí nového zaměstnance o bezpečnosti práce a pravidlech ochrany před požárem a jeho následky a rizicích spojených s výkonem dané pracovní pozice. Svým podpisem na formuláři Vstupní školení BOZP a PO zaměstnanec stvrdí, že byl seznámen s pravidly a že se jimi bude řídit. Formulář je dostupný na intranetu, v části vnitřní normy BOZP a PO.

Nejedná se  o pouhou formální záležitost. Práci může nový zaměstnanec efektivně vykonávat pouze tehdy, pokud se vyvaruje zbytečných úrazů, poškození zdraví i majetku a bude dbát o dodržování pravidel ochrany před požárem a jeho následky. 

Neprodleně po vzniku pracovního poměru se na stránkách školení pro zaměstnance TUL (https://skoleni.tul.cz/) nový zaměstnanec přihlásí na všeobecné školení BOZP a PO, které pořádá referát BOZP a PO. Přihlášení funguje prostřednictvím centrálního hesla do LIANE. Na tomto školení bude zaměstnanec seznámen s obecnými informacemi o systému řízení TUL v oblasti BOZP a PO.

Pokud je zaměstnanec kuřák, je nutné jej upozornit na zákaz kouření na pracovišti a ve všech prostorách TUL. 

Pokud je potřeba na pracovišti, kam nový zaměstnanec nastupuje, používat osobní ochranné  pracovní prostředky, je nutné ho jimi vybavit. 

Pokud by došlo k pracovnímu úrazu, zaměstnanec jej musí neprodleně hlásit nadřízenému pracovníkovi a na e-mailovou adresu bozp@tul.cz. 

Na intranetu TUL, v části vnitřní normy BOZP a PO, jsou dostupné všechny potřebné předpisy a formuláře, vč. informací k poskytování osobních ochranných pracovních prostředků pro zaměstnance TUL.