6. Proces integrace dodavatelského řetězce

(Pozn.: Integrace = sjednocení, proces spojování ve vyšší celek, propojení)

Integrovaný dodavatelský řetězec je dodavatelský řetězec, v rámci něhož jsou integrovány všechny logistické činnosti.

Pokud je podnik článkem integrovaného DŘ, znamená to, že:

  1. nejprve v samotném podniku došlo k propojení procesů nákupu a zásobování s výrobou a odbytem (tzv. vnitřní horizontální integrace);
  2. a následně se i tento podnik propojil s jeho dodavateli a s distribučními nebo obchodními články až po konečné zákazníky (tj. vnější horizontální integrace, Supply Chain Management). Při tom se využívá komplexních informačních systémů, např. IS SAP.
  3. V poslední fázi podnik propojí výrobu s vývojem a s tvorbou strategií (propojení podnikových funkcí od úrovně operativní až po úroveň strategickou), a to je tzv. vertikální dimenze integrace.

Cílem každého řetězce je maximalizovat celkovou hodnotu tvořenou v rámci celé jeho síťové struktury. Tato celková hodnota představuje rozdíl mezi náklady, které vynaloží zákazník na požadované zboží (tj. hodnota pro zákazníka – jiné hledisko hodnoty), a úsilím vynaloženým řetězcem na vyřízení objednávky (neboli představuje rozdíl mezi výnosem generovaným od zákazníka a náklady vynaloženými na produkt v rámci dodavatelského řetězce).