2. Protistresová prevence

Základní mechanismy se odvíjí od technik.
Pasivní technika rozlišuje dle psychologů popření, únik do samoty nebo nemoci, regresi a denní snění.

Aktivními technikami jsou agrese (i s jejím vyústěním do různých sportů), upoutávání pozornosti v dobrém i zlém slova smyslu, sublimace a kompenzace.

Jak bojovat proti stresu: 
• Změnou situace
• Nácvikem dovedností zvládat situaci
• Změnou pohledu na situaci 

Jak minimalizovat důsledky stresu:

• Omezení stresových situací

• Správná organizace času

• Rozhovor s druhými lidmi, sdílení

• Ovládnutí relaxačních technik

Metody zvládání stresu rozdělujeme na ty:

  • které se zaměřují na stresový podnět, např. problem solving - řešení problémů, time management - hospodaření s časem, zlepšení rozhodovacích procesů, delegování při řízení, optimální komunikace v mezilidských vztazích, efektivní přístup k řešení problémových situací a konfliktů.
  • které se zaměřují na stresovou reakci, a její modifikaci, např. relaxační techniky, kognitivní strategie, využití sociálních vztahů, sociální opora, sdílení, tělesné aktivity, relaxační aktivity a emoční uvolnění při změně životního stylu.
  • které se zaměřují na osobní, individuální podíl člověka při vzniku stresu, např. analýza životního stylu, životních cílů a hodnot, analýza osobních determinant, vycházejících z individuální historie - rodinné modely - sourozenecké modely - další formující a kritické zážitky - traumata.

Psychohygiena

Psychohygiena je péče o duševní zdraví. V praxi psychohygieny jde o pěstování těch dovedností, těch způsobů prožívání, myšlení a jednání, které přispívají k realistickému a harmonickému vedení každodenního života. Psychohygiena je umění žít šťastně. K umění žít šťastně patří, že přijímáme a řešíme ty skutečnosti a situace, které mohou působit potíže.

Jedním z účinných systémů, který má ucelený a propracovaný systém psychohygieny,  se nazývá abhidhamma, což je eticko-psychologický systém vědění používaný již 25 století jako podklad budhistických technik kultivace mysli, meditace, psychohygieny a psychoterapie. Obsahem našeho osobního psychologického úsilí je tedy jednak udržování čistoty mysli, jež spočívá v meditativním zpracování denních zbytků a rozpouštění jejich emočních nábojů, jednak v přípravě a vylepšování předpokladů pro budoucí používání myšlení a jednání. Psychohygiena podobně jako tělesná cvičení by měla být záležitostí každého z nás. Pravá péče o zdraví je aktivní přístup k vlastní osobě a jejímu prostředí, který je řízen zájmem o dobro (Neudertová 2020). 

Metody a techniky psychohygieny:

1.      Autogenní trénink

2.      Jacobsonova progresivní relaxace

3.      relaxace

4.      meditace

5.      komplentace

6.      imaginace

7.      hypnóza

8.      dechová cvičení

9.      techniky navozující změnu představy v mysli

10.    techniky vedoucí k somatickému uklidnění

11.    léčba smíchem

12.    pozitivní myšlení

13.    strečink

14.    fyzická cvičení

15.    zdravá životospráva